AYTAÇ SOLAK

Tesis Önleyici Bakımları Neden Önemlidir?

Önleyici bakım, ekipmanda arıza meydana gelmeden önce tahmin etme ve önleme uygulamasıdır. Planlı bakım olarak da adlandırılan bu bakım yöntemi, kesintisiz güvenilirlik sağlamak için tesis teknisyenlerinin rutin incelemeler yapmasını ve varlıkların bakımını yapmasını gerektirir. Operasyonel yöneticiler, teknisyenlerin önemli varlıklarla doğru şekilde ilgilendiğinden emin olmak için genellikle tesis önleyici bakım kontrol listelerini kullanır.

Önleyici Bakım faaliyetlerinde Reaktif bakımdan farklı olarak , uygunsuzlukları(arızayı) beklemeyi içermez; bunun yerine, üreticinin ve bakım standartlarının yönergelerine, ürünün tesisteki geçmişi ve kullanım verilerine dayalı olarak doğru periyotlarda önleyici bakım planlanması ve takibi varlığın ömrü için önemlidir.

Tesis önleyici bakımlarını dört kategoriye ayırılabiliriz: kontrol, tespit, düzeltme ve önleme. Bu adımları açacak olursak:

  1. Kontrol : Ekipman kontrolleri(inceleme) varlıkların kullanımının güvenli olmasını sağlamak ve ekipmanın mümkün olduğunca uzun süre optimum performans seviyelerinde çalışmasını sağlamak için yapılır. Yapılacak rutin kontroller, varlıkların arıza olasılığını azalmasını ve ömür döngüsünün artmasını sağlayacaktır. Kontroller günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilir.
  2. Tespit: Teknisyenler kontroller sırasında veya bir parçayı değiştirirken beklenmedik bir sorun fark edebilir. Bu sorunun sağlıklı bir şekilde raporlanması önümüzdeki günler/haftalar içinde karşımıza çıkabilecek öngörülemeyen bir arıza olmaktan uzaklaşacaktır.
  3. Düzeltme: Kontrol esnasında yapılan tespit ile sorunun bir bakım talebi olarak oluşturulup, düzeltme talebini iş emri olarak yarattıktan sonra sorun kötüleşmeden veya varlık tamamen kullanılamaz hale gelmeden önce çözülmüş olacaktır.
  4. Önleme: Ne kadar çok inceleme kaydı ve bakım notu alınırsa, Önleyici Bakım planlaması o kadar iyileştirebilir ve gelecekteki ekipman arızalarını önleyebiliriz.

Tüm tesis sistemlerinin Önleyici Bakım programına dahil edilmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Teknik Yöneticiler, yalnızca yaşam döngüsü temelinde önleyici bakımın daha uygun maliyetli olduğu kabul edilen en kritik varlık sistemlerini dahil etmelidir. Buna karar verirkende mutlaka uluslararası standartlardan, üretici tavsiyelerinden ve tesis dinamiklerinden faydalanmalıdır. Bu verilere en sağlıklı şekilde ulaşmak için Varlık Yönetimi ve Bakım Mükemmeliği yazılımlarından yararlanmak faydalı olacaktır. Bu tip yazılımlar tesislerin önleyici bakım kontrol listeleri süreçlerini en sağlıklı şekilde düzenler. Böylece zamandan, enerjiden ve paradan tasarruf edilmiş olunur.

continue reading

Related Posts